Hulp & advies bij psychologische zorg
Wat is psychologische zorg?
Psychologische zorg richt zich op het behandelen en voorkomen van psychische problemen, klachten en aandoeningen. Een ander woord hiervoor is Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). U kunt denken aan behandelingen bij de psycholoog of een psychiater.
Vergoedingen, zorgverleners en wachttijden
Bekijk wat wij vergoeden en naar welke zorgverlener u kunt gaan.
Vergoeding psychische zorg
Wilt u weten wat wij vergoeden voor psychische zorg? Bijvoorbeeld behandeling van een angststoornis of depressie? Wij hebben alle vergoedingen voor u op een rijtje gezet.
Zorgverleners met afspraak
In onze Zorgzoeker ziet u met welke zorgverleners in de GGZ wij afspraken (een contract) hebben.
Een online behandeling die past in uw agenda
Wilt u een psychische behandeling en heeft u een volle agenda? Kies voor een online behandeling. Die is goed te combineren met werk of zorg voor kinderen. Omdat u niet naar uw behandelaar toe hoeft. En u soms ook ’s avonds of in het weekend kunt afspreken. Ontdek of een online behandeling iets voor u is.

Antwoord op uw vragen
-
- U krijgt een volledige vergoeding voor psychologische zorg vanuit uw basisverzekering. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract, dan krijgt u mogelijk niet alles vergoed.
- Bij uw huisarts betaalt u geen eigen risico. Krijgt u een doorverwijzing voor de generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ? Dan betaalt u eigen risico.
- Heeft u bijvoorbeeld seksuologische zorg of psychosociale zorg nodig? U krijgt hier vanuit de meeste aanvullende verzekeringen een vergoeding voor.
- Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je voor psychologische zorg bij jouw gemeente terecht. Er is geen vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Bekijk alle vergoedingen voor psychologische zorg op een rijtje
-
Het is heel normaal om niet 24/7 vrolijk te zijn. Iedereen heeft wel eens een dipje. Ervaart u ongezonde stress of somberheid? Of houdt angst u meer in uw greep dan u zou willen? Als deze gevoelens langere tijd aanhouden en uw dagelijks leven in de weg staan is het goed om aan de bel te trekken.
-
Dat ligt aan de ernst van uw klachten. U kunt altijd terecht bij uw huisarts. De huisarts bespreekt uw klachten met u. Met lichte psychische klachten kan de huisarts of de praktijkondersteuner u goed helpen. De huisarts kan ook bepalen dat het beter is om u door te sturen naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Dit kan een zorgverlener zijn binnen de generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ.
-
Net als met fysieke klachten zijn er ook veel soorten psychische klachten. Om te zorgen dat u een passende behandeling krijgt is de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) opgedeeld in generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ.
De generalistische basis GGZ behandelt lichte tot matige, niet complexe stoornissen. Is er sprake van complexe stoornissen, dan vindt een behandeling plaats in de gespecialiseerde GGZ. Zorg binnen de gespecialiseerde GGZ is vaak multidisciplinair. Specialisten vanuit verschillende gebieden werken dan samen om een diagnose en behandeling te bepalen. -
Ja. Als u deze zorg vergoed wilt krijgen is het belangrijk dat u een verwijzing heeft van bijvoorbeeld een huisarts of bedrijfsarts.
-
Voor een GGZ behandeling in het buitenland heeft u vooraf toestemming nodig. U kunt dit aanvragen met het aanvraagformulier Ziekenhuiszorg (medisch specialistisch) in het buitenland.
Vul het formulier in en lever het digitaal aan via izzdoorvgz.nl/doc. U mag het formulier ook per post naar ons opsturen:
De IZZ Zorgverzekering door VGZ
Afdeling Machtigingen Buitenland
Postbus 25150
5600 RS Eindhoven
-
Lang wachten is meestal niet prettig. Een online psycholoog kan dan een oplossing zijn. Die geeft vaak sneller toegang tot zorg.
Ook kunnen wij kijken of u ergens anders eerder terechtkunt. Wij noemen dat wachtlijstbemiddeling. Onze zorgadviseurs kunnen u helpen. Neem contact op.
Zelf zorg vinden en regelen
De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor u zo makkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kunt u eenvoudig online regelen. Op het moment dat het u uitkomt. Bekijk daarvoor het overzicht van handige hulpmiddelen en stappenplannen. Komt u er niet uit? Dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.