Bent u mantelzorger? Dan komt er veel informatie op u af. Daarom hebben we een aantal gesprekstips voor zorggesprekken op een rij gezet. We helpen we u graag om het gesprek aan te gaan met degene voor wie u zorgt, uw werkgever of een zorgverlener.
Met deze tips voor mantelzorgers bent u goed voorbereid en weet u zeker dat u alles bespreekt.
Zorgsituaties kunnen zomaar ontstaan. Plotseling is er ondersteuning nodig. Vaak ontstaat er gelijk een natuurlijke rolverdeling. Dit is niet altijd een geschikte rolverdeling voor lange termijn. Vergeet daarom niet om het gesprek aan te gaan met familieleden, vrienden of buren die een rol vervullen in de zorg. Én dit gesprek af en toe te herhalen.
Gebruik onderstaande punten tijdens het gesprek.
Als u mantelzorgtaken heeft, kan het best een uitdaging zijn om deze te combineren met werk. Bespreek onderstaande gesprekspunten aan met uw werkgever. Zo creëert u begrip en kunt u afspraken maken.
Als iemand hulp nodig heeft is het vaak een samenwerking tussen zorgverleners én mantelzorgers. Ga eens samen om tafel. Bespreek onderstaande gesprekspunten en zorg voor een soepele samenwerking:
Gaat u mee naar een medische afspraak? Dan komt er veel informatie op u af. Met onderstaande gesprekspunten bent u goed voorbereid. Uw rol als mantelzorger
Diagnose
Behandelplan
Wensen van de patiënt
Verzorging van de patiënt tijdens een opname
Vervolgafspraken
Verzorging van de patiënt bij thuiskomst
Vat het verhaal van de specialist tijdens het gesprek samen om te controleren of u alles goed heeft begrepen. Aarzel ook niet om verduidelijking te vragen als de uitleg of bepaalde woorden onduidelijk zijn. Bent u er niet zeker van dat u alle informatie onthoudt of wilt u de informatie delen met iemand anders? Vraag dan of u het gesprek mag opnemen of laat de specialist informatie nasturen.